ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОВНОМАШТАБНИХ ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ

Svyatoslav Barshchovskyy

Анотація


Анотація. У статті розглянуто особливості та перспективи розвитку харчової промисловості України в умовах повномасштабних військових дій. Зазначено, що багато ініціатив державної влади спрямовані на зменшення руйнівних наслідків втрати частини промислового потенціалу, створення умов для розвитку економічної діяльності та торгівлі в умовах воєнного ризику, лібералізацію зовнішньої торгівлі та стимулювання розвиток європейської економіки. Інтегрований рух для забезпечення енергетичної стійкості для промисловості та побутових споживачів. Автором здійснено аналіз динамік кількості підприємств харчової промисловості України, капітальних інвестицій у харчову промисловість, охарактеризовано виробництво окремих видів харчової продукції. З огляду на це автором виявлено спадну тенденцію розвитку промисловості. Зокрема, серед багатьох причин зменшення кількості вітчизняних харчових підприємств виділено: скорочення сировинної бази; посилення як внутрішньої так і зовнішньої конкуренції; втрата ринків збуту через повномасштабну агресію російської федерації. Виокремлено основні фактори-чинники, що спричинили скорочення обсягів виробництва та інвестицій харчової галузі, закриття окремих вітчизняних виробників харчових продуктів, зокрема: скорочення посівних площ; пошкодження виробничих будівель, споруд та обладнання; зростання цін на добрива, дизельне пальне, електроенергію; блокада чорноморських портів; переривання та пошкодження логістичних шляхів тощо.

Детальний аналіз перспектив розвитку харчової промисловості України та дослідження основних чинників, що сприяли скороченню обсягів виробництва у цій галузі, уможливив виділити автором основні напрями щодо покращення функціонування харчової галузі: реконструкцію харчового виробництва, що включає заміну та ремонт зруйнованих та пошкоджених активів; модернізацію агровиробництва, що уможливлює не лише повернення його до довоєнного стану, але й покращення виробничих процесів, запровадження нових еколого-економічних виробництв, введення нових стандартів для підвищення ефективності виробництва та сумісності харчових продуктів зі світовими ринками збуту; відновлення експортної інфраструктури із врахування уроків війни; розмінування та рекультивація сільськогосподарських угідь, забруднених унаслідок військових дій; розвиток регіонального адміністративного потенціалу в Україні для впровадження Інтегрованої системи управління та контролю за готовими харчовими продуктами.

Ключові слова: готові харчові продукти, харчова промисловість, продовольство, підприємства харчової промисловості, виробництво готових харчових продуктів, вплив військових дій.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.