ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДИКИ ТАКСОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ
ОЦІНКИ ОРГАНІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ У СИСТЕМІ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН
Анотація
Анотація. У статті здійснено детальну характеристику органічного потенціалу європейських країн та України через призму конкретних показників, що його характеризують. Визначено, що найповніше органічний потенціал будь-якої держави розкривається через систему таких показників: використання земель в органічному господарстві; кількість виробників сертифікованої органічної продукції; обсяги роздрібної торгівлі органічною продукцією; обсяги експорту та імпорту органічної продукції; вартісні обсяги споживання органічної продукції на особу; найбільші імпортери вітчизняної продукції органічного виробництва тощо. Авторами запропоновано власний підхід до оцінки ефективності органічного потенціалу в Україні через призму конкретних показників-характеристик, що узагальнено в єдиний інтегральний показник – коефіцієнт таксономії. У результаті розрахунків доведено нестабільність таксономічного показника упродовж досліджуваного періоду, що, на думку авторів, свідчить про те, що вітчизняний органічний потенціал та система органічного виробництва в Україні перебуває на етапі становлення та розвитку. Проведений аналіз дає змогу дійти висновку про те, що українські експортери органічної продукції змушені розв’язувати цілу низку проблем, які перешкоджають активізації постачання продукції з нашої країни на ринки інших країн.
Ключові слова: органічне виробництво, органічний потенціал, органічна продукція, ринок органічної продукції, площі органічних угідь, споживання органічної продукції на особу, таксономічний аналіз.
Повний текст:
PDFПосилання
- Поки немає зовнішніх посилань.