РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ВІДНОСИНИ:
ІСТОРИКО-СОЦІОЛОГІЧНА РЕТРОСПЕКЦІЯ
НАРАТИВІВ УКРАЇНСЬКИХ ІНТЕЛЕКТУАЛІВ ПОЧАТКУ XX CТ.


А. С. Лобанова

Анотація


У статті репрезентовано наукові погляди українських інтелектуалів першої чверті XX століття, зокрема М. Грушевського, Д. Донцова, М. Міхновського, І. Франка, В. Липинського, В. Вернадського, С. Єфремова і М. Шаповала на тогочасний стан російсько-українських відносин та причини їх історичної конфліктогенності. Акцентовано увагу на вагомому науковому внеску, який зробили ці вчені і політики у розвиток української політичної соціології, етносоціології і соціології українського відродження.
Представлено наукові аргументи щодо спростування міфів про єдине історичне коріння росіян і українців, про російсько-українську ідентичність, натомість презентовані наукові докази щодо золотоординської та колоніальної сутності російської ментальності і західноєвропейського менталітету українців Систематизовано наукові оцінки та висновки щодо причин поразки українців у боротьбі за свою незалежність у період становлення більшовицького режиму, основними з яких були: слабкість української політичної еліти; відсутність єдності між політичною елітою та українським народом; не сформованість національної української ідеї та державницької позиції України у геополітичному просторі; відсутність сильного українського війська. Обґрунтовано наукові висновки про те, що українські соціологи та політичні діячі ще на початку XX ст. прогнозували неминучість російсько-українських війн, визначали їх стратегії та пропонували шляхи розбудови і захисту української держави.

Ключові слова: російсько-українські відносини, російсько-українська війна, історико-соціологічна ретроспекція, українська нація, національна ідея, політична еліта. 


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.




Контакти:

м. Львів, вул. Університетська 1, ауд. 319

visnyk.sociology@lnu.edu.ua