Покажчик мотивем і мотивів української повстанської пісенності: особливості структурування і метамови (на прикладі типу “мотиви – дії/ситуації”)

Соломія МАЗУР

Анотація


Стаття вводить у науковий обіг “Покажчик мотивем і мотивів української повстан­ської пісенності”, зокрема його перший розділ, який охоплює “мотиви–дії/ситуації” (по­кажчик надруковано у цьому збірнику окремою публікацією). Цей покажчик розроблено у контексті виконання дисертаційного проекту авторки, націленого на аналіз специфіки змістової палітри українського повстанського пісенного фольклору. Детально розглянуто особливості структурування і метамови пропонованого покажчика. Охарактеризовано його зв’язок із “Покажчиком мотифем і мотивів української соціально-побутової лірики” Оксани Кузьменко (2013) та показано перспективу фольклористичних досліджень у цьому методологічному напрямі. Окремо висвітлено складні дискусійні питання, що виникли у процесі практичної роботи над покажчиком.

Ключові слова: український повстанський фольклор, мотивема, мотив, аломотив, мотивний покажчик, структурування, метамова.

Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vpl.2017.66.7542

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.