МЕДІА-ТЕМИ В ДЕСКРИПТОРАХ МІЖНАРОДНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ ПРЕСИ ТА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ

Olena Balalaieva

Анотація


Стаття присвячена предметній таксономії медіа-теми, розробленій Міжнародною радою з питань преси та телекомунікацій. Наведено якісний та кількісний аналіз медіа-тем.

Перехід до нових стандартів професійної діяльності є надзвичайно актуальною проблемою для сучасної української журналістики. Журналісти нового покоління мають працювати з новими технічними стандартами, розробленими Міжнародною радою з питань преси та телекомунікацій (IPTC). У статті розглянуто один із відкритих стандартів IPTC для засобів масової інформації – медіа-теми (Media Topics), що є предметною таксономією, яка фокусується на категоризації тексту і належить до дескриптивних новинних кодів, призначених для кодування метаданих новин. У контексті новинних кодів таксономія є ієрархічно організованою сукупністю понять із відповідними кодами. Мета статті – здійснити аналіз предметної таксономії медіа-тем. У дослідженні наведено результати якісного та кількісного аналізу тематики мас-медіа.

Встановлено, що медіа-теми розрізняються за кількістю понять, ступенем розгалуження та глибиною розподілу за ієрархічними рівнями. Найбільш розгалуженими є медіа-теми «Економіка, бізнес і фінанси» (23,52%), «Спорт» (18,18%) і «Політика» (9,09%), які становлять понад половину (50,79%) від загальної кількості понять усіх медіа-тем. Медіа-темами із найменшою кількістю понять є «Людські інтереси» (1,12%) та «Погода» (0,47%). У середньому, медіа-теми («Наука і техніка», «Злочинність, право та правосуддя», «Мистецтво, культура і розваги», «Суспільство», «Релігія та віра», «Здоров’я», «Конфлікти, війна і мир», «Спосіб життя й дозвілля», «Праця», «Навколишнє середовище», «Аварії, катастрофи і надзвичайні ситуації», «Освіта») містять від 20 до 58 підпорядкованих понять, структурованих за п’ятьма ієрархічними рівнями. Отримані в результаті аналізу дані узагальнено, систематизовано та подано у вигляді таблиць і діаграм.

Ключові слова: медіа-тема, предметна таксономія, новини, код, стандарт.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2017.42.7670

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.