ПОЛІТИЧНА ПУБЛІЦИСТИКА ЛЕВА РОМАНА РЕБЕТА: ОСТАННІ АКОРДИ

Julia Prysyazhna-Gapchenko

Анотація


У статті досліджуються останні прижиттєві публікації відомого українського політика на еміґрації, талановитого журналіста і редактора, вченого Лева Романа Ребета (3.03.1912–12.10.1957) «Змисл держави», «Україна під знаком святкувань 40-річчя большевицької революції», «Хрущов у ролі захисника України», а також студія «Походження українців, росіян і білорусів у світлі сучасних совєтських теорій». Автор різнобічно аналізує зміст статей, звертаючи особливу увагу на засоби аргументації. Для глибшого розуміння авторських позицій і підходів до кваліфікованого розкриття проблематики в контент статті уводиться коротка біографічна довідка про Л. Р. Ребета, складена за даними енциклопедій, Вікіпедіі та архівних матеріалів Українського Вільного Університету (м.Мюнхен, Німеччина).


Розкривається така персональна особливість Ребета-публіциста, як «витончена полемічна культура» на прикладі статті «Змисл держави», що з’явилася у газеті «Українська трибуна» як відповідь на публікацію метра еміграційної журналістики Зенона Пеленського, а також у перебігу аналізу його публіцистичних оглядів партійно-радянської періодики. Автор акцентує на умінні Л. Ребета показати очевидну тенденційність і зухвалість комуністичної газетно-журнальної пропаганди в інтерпретації історичних явищ і дійсності, необґрунтованість висновків і узагальнень її творців.


Ключові слова: політична публіцистика, засоби аргументації і переконання, українська еміграція, Організація Українських Націоналістів, партійно-радянська періодика, пропаганда, публіцистичний темперамент, совєтологія.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2017.42.7668

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.