УНІКАЛЬНІ, АЛЕ НЕЗАВЕРШЕНІ ПРОЄКТИ (З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЕМІГРАЦІЙНОЇ ПРЕСИ)

Mykhaylo Prysyazhnyi

Анотація


У статті досліджено три журнали, які виходили після Другої світової війни в Німеччині та Австрії в середовищі українських емігрантів, – «Театр» (видання об’єднання митців української сцени), «Студентський прапор» (журнал української академічної молоді в Австрії), «Юні друзі» (пластовий журнал для старших дітей і юнацтва).

Розглянуто тематичну структуру часописів, яка підпорядкована об’єднанню різних за віком, життєвим досвідом і професійною орієнтацією людей в умовах вимушеної еміграції, звернуто увагу на графічне оформлення часописів, яке, незважаючи на відсутність належної видавничо-поліграфічної бази, відзначалося структурністю і виразністю.

Ключові слова: українська еміграція, національна ідентичність, періодика, преса, журнал, графічне оформлення, молодь, студент, юнацтво.


Повний текст:

PDF

Посилання


Кримський, Володимир (1948), «Шляхом росту», Студентський прапор: Журнал української академічної молоді в Австрії, Грац – Інсбрук – Зальцбург, ч. 1, 57 с.

Маруняк, Володимир (1985), Українська еміграція в Німеччині та Австрії по другій світовій війні, т. 1, роки 1945-1951, Акад. в-во д-ра Петра Балея, Мюнхен, 432 с.

Театр, журнал театральної культури і мистецтва (1946): Видання Об’єднання Мистців Української Сцени, Мюнхен-Аугсбург, ч. 1, травень, 32 с.

Шерех, Ю. (1946), «Дискусія в мистецькому сальоні, якої і якого в нас нема», Театр, журнал театральної культури і мистецтва, Мюнхен-Аугсбург, ч. 2, червень – липень, 48 с.

Юні друзі: журнал для дітей і юнацтва на чужині (1947), ч. 2-3, квітень-травень, 32 с.

Юні друзі: журнал для дітей і юнацтва на чужині (1947), ч. 1, березень, 16 с.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2021.50.11093

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.