СТУДЕНТСЬКІ ЕТЮДИ. СТВОРЕННЯ ПРЕДСТАВЛЕННЯ СВІТУ. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТСЬКОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ ЖЕШУВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ. СЕМІНАР

Małgorzata Bożek

Анотація


У статті проаналізовано етюди документального фільму, які підготували студенти факультету журналістики та соціальних комунікацій Жешувського університету і представили під час семінару в телевізійній студії студентського журналістського Клубу з нагоди прем’єри університетського телебачення. Стаття сфокусована на презентаціях студентів і представляє їх у більш широкому викладі. Наукова розвідка є спробою охарактеризувати цей жанр фільму, його розвиток і перспективи. Цей жанр розвивається завдяки студентам польських мистецьких шкіл та міжнародним кінофестивалям, на яких трактують етюди як важливе явище на межі простої сюжетної структури та документального фільму.

Фільм-етюд – сюжетний або документальний фільм – це завжди таємниця, запрошення до чарівного світу, балансування на межі між очевидною реальністю та безперечною уявою. Це ідея поїздки у регіони, де живуть варвари, де є ілюмінація та вільний потік асоціацій. Це відкрита і водночас лаконічна та стисла форма, яка спонукає кожного прихильника кіномистецтва самостійно ухвалювати ті важливі рішення, що впливатимуть на подальший творчий шлях. Це відповідальність і обов’язок перед собою та глядачем. Це історія про людину, занурену у світ матерії і духу.

Стаття витримана в межах медіазнавчого аналізу роботи журналістки та викладачки, яка навчає студентів журналістики і суспільної комунікації в Жешувському Університеті створювати спеціалізовані етюди. Окрім цього, у статті детально проаналізовано задуми студентів, а також їхні кінематографічні способи розповідей про своє місце на землі.

Ключові слова: документальний фільм, етюд, студент, студентський журналістсь­кий клуб.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Kędzielawska G., 2012, Przewodnik dokumentalisty. Podstawy warsztatu. Skrypt, Łódź.

Kosecka B., 2000, Kraków – krótki przystanek, «Opcje», nr 6, p. 85.

Lebecka M., 2006, Co może animacja, «Kino», nr 1, p. 46.

Sendecka M., 2005, Wprawki i eksperymenty, «Kino», nr 1, p. 41.




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vjo.2019.46.10043

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.