СТАН ВИКОРИСТАННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

Fedir Kiptach, Oksana Perhach

Анотація


господарства і населення регіонів України водою з наявних водних об’єктів. Обчислено й про-аналізовано сумарну частку земель під водою і відкритими заболоченими землями, а також об’єми загального забору води з природних водних об’єктів та в розрахунку на одну особу, використання свіжої води, оборотної та послідовно (повторно) використаної води і частку її в загальному об’ємі використання на виробничі потреби, загального водовідведення і частку скидання забруднених зворотних вод у поверхневі водні об’єкти від загального об’єму водовідведення за регіонами України. Станом на 1 січня 2015 р. землі водного фонду займали 3 409,0 тис. га, або 5,6 % від території країни, у тім числі землі під водою – 2 426,4 тис. га (4,0 %), відкриті заболочені землі – 982,6 тис. га (1,6 %). Найбільшу сумарну частку земель під водою і відкритих заболочених земель зареєстровано у Херсонській, Одеській, Полтавській, Волинській, Київській, Рівненській і Чер-каській областях та АР Крим і м. Києві, а найменшу – у Донецькій, Івано-Франківській, Тер-нопільській, Закарпатській і Луганській областях та м. Севастополі; найбільші обсяги загального забору води з природних водних об’єктів зафіксовано у Донецькій, Дніпропетровській, Хер-сонській, Запорізькій областях, а найменші – у Чернівецькій, Волинській, Тернопільській і Закар-патській. Найбільші об’єми використання свіжої води – у Дніпропетровській, Запорізькій, Донець-кій, Херсонській і Київській областях та м. Києві, а найменші – у Чернівецькій, Тернопільській, Хмельницькій, Волинській і Закарпатській; найбільші обсяги оборотної та послідовно (повторно) використаної води – у Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській областях, а найменші – у Терно-пільській, Херсонській, Волинській і Закарпатській. Найбільші обсяги загального водовідведення у поверхневі водні об’єкти виявлено у Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях, а найменші – у Закарпатській і Хмельницькій. Від загального об’єму водовідведення найбільшу частку обсягу скидання забруднених зворотних вод у поверхневі водні об’єкти зафіксовано в Лу-ганській, Сумській, Донецькій, а найменшу – у Київській, Вінницькій, Івано-Франківській, Волинській, Полтавській, Житомирській областях та м. Києві. За результатами дослідження виокремлено ранги регіонів, які об’єднано в класифікаційні групи та укладено карти-схеми.
Ключові слова: землі під водою, загальний забір води, свіжа вода, оборотна та послідовно використана вода, забруднені зворотні води.


Повний текст:

PDF

Посилання


Zhuk, I. M. (Ed.). (2015). Water resources. In Regions of Ukraine. 2015, Part 1 (22–23; 269–275). Kyiv: Publishing house “Consult” (in Ukrainian).

Kiptach, F. (2008). Depressive regions of Ukraine: ekological components. Lviv, 288 pp. (in Ukrainian).

Kiptach, F. (2010). Lands of Ukraine: category, rule of property, state of use, protection. Lviv, 240 pp. (in Ukrainian).

Kukurudza, S. I., & Perhach, O. R. (2009). Use and protection of water resources. Lviv, 304 pp. (in Ukrainian).

Hilchevskyi, V. K., Zabokrytska, M. R., Kravchynskyi, R. L., & Chunarov, O. V. (2015). The main foundation of regulation of water resources and their protection. Kyiv, 172 pp. (in Ukrainian).

Jatsyk, A. V., Hrytsenko, Ju. M., Volkova, L. A., & Pasheniuk, I. A. (2007). Water resources: use, protection, reproduction and regulation. Kyiv: Heneza, 360 pp. (in Ukrainian)




DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2016.50.8694

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN: 2078-6441 (Print)

          2415-7201 (Online)

Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)