ФЕРМЕРСТВО В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛ.: СТАНОВЛЕННЯ ТА СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ
Анотація
В Україні виділено чотири етапи становлення фермерства, три з яких чітко виявились у Чернівецькій обл. Фермерські господарства Чернівецької обл. (793од. на 1січня 2010 р.) здебільшого є малоземельними, і лише 45 господарств мають площу понад 100 га, що є вагомою передумовою рентабельного господарювання. Виробництво сільськогосподарської продукції в таких агроформуваннях переважно ведуть сім’ї. Виробничий напрям фермери обирають з урахуванням обмежених матеріально-технічних і фінансових можливостей, попиту та пропозиції на регіональному аграрному ринку та власного досвіду і уподобань. На території Чернівецької обл. виділено три райони спеціалізації фермерських господарств– Дністерсько-Прутський, Прут-Сіретський та Карпатський.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Бакетт М. Фермерское производство : организация, управление, анализ / пер. с англ. А. С. Каменского; В. Ф. Башмачникова. М. : Агропромиздат, 1989. 464 с.
Норми витрат на вирощування сільськогосподарських культур селянськими (фермерськими) господарствами. К. : Інст. аграр економіки ім. О. Г. Шліхтера, 2002. 125 с.
Розвиток різноукладності на селі : особливості, проблеми / В. В. Юрчишин, Л. М. Шевченко, В. Х. Брус та ін.; за ред. В. В. Юрчишина. К. : ННЦІАЕ, 2004. 446 с.
Фермерські господарства : Статист. зб. / Головне управління статистики у Чернівецькій області. Чернівці, 2006. 35 с.
Фермерські господарства Чернівецької області у 2009 році : Статист. зб. / Головне управління статистики у Чернівецькій області. Чернівці, 2010. 48 с.
Сухий П. О. До питання про методику дослідження спеціалізації: сільського господарства та складових формування ринку продовольства / П. О. Сухий // Регіональні проблеми розвитку агропромислового комплексу України : сучасний стан і перспективи вирішення : матеріали ІІ міжнар. наук-практ. конф. Київ, 18–19 березня 2002 р.. К. : Стафед, 2002. С. 181–182.
DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vgg.2011.39.2177
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.
ISSN: 2078-6441 (Print)
2415-7201 (Online)
Усі статті поширюються на умовах ліцензії Creative Commons “Із зазначенням авторства – 4.0 міжнародна” (CC BY 4.0)