СТАНДАРТИЗАЦІЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВОЮ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Vasyl Antoniv

Анотація


Анотація. Метою статті є визначення особливостей використання стандартів в країнах Європейського Союзу як базового інструменту в механізмі управління промисловою енергоефективністю у межах єдиної політики ЄС. Зазначено, що розвиток енергоефективності в ЄС ґрунтується на широкому спектрі заходів, включаючи стандартизацію, регулювання у сфері будівництва, сприяння використанню енергоефективних технологій та стимулювання попиту на такі продукти.

Впровадження енергоменеджменту, а також обов’язкові енергоаудити на підприємствах сприяють зниженню споживання енергії та підвищенню конкурентоспроможності компаній. З використанням методу аналогій та порівнянь доведено, що інвестиції в енергоменеджмент можуть забезпечувати значний прибуток, а компанії, які впроваджують системи енергоменеджменту, можуть досягати щорічного зниження енергоємності на 2–3%.

Результати дослідженняможуть бути цікавими як для країн-споживачів енергетичних ресурсів, так і для постачальників, оскільки вони мають передбачати ситуацію на ринках та відслідковувати світові тенденції енергозбереження та охорони довкілля.

Ключові слова: енергоефективність, енергоспоживання, витрати, енергоменеджмент, енергозбереження, стандартизація.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.