ОСОБЛИВОСТІ ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ

Vira Kmit, Oleg Ugach

Анотація


Анотація. Стаття присвячена вивченню змін у податковій політиці України, що відбулися внаслідок початку гібридної війни у 2014 році, а також повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Метою дослідження є визначити особливості та практичні аспекти податкової політики і відповідних вимушених змін – спеціальних заходів, що були впроваджені як реакція спершу на початок гібридної агресії 2014, а потім на вторгнення 24 лютого 2022 року. Це сприятиме обґрунтуванню оптимальних інструментів та підходів до управління податковою системою, які допоможуть забезпечити фінансування оборони, підтримку економіки та стабільність розвитку країни.

Методологічними інструментами дослідження є загальнонаукові принципи історизму, об’єктивності та функціональності, а також аксіологічний та науково обґрунтований підходи до узагальнення даних, що дозволяє стверджувати, що у сучасних умовах гібридної війни, непередбачуваних викликів та загроз, ефективна і добре обґрунтована податкова політика має стати важливим інструментом для гарантування стабільності розвитку держави та забезпечення її фінансової спроможності.

Через призму аналізу наукових праць, присвяченій цій темі, уточнено значення терміну «гібридна війна», а також наголошено, що із розвитком ІТ-технологій змінюються і умови ведення такої війни: інформаційні технології стають аналогом бойових дій. Головну увагу приділено дослідженню реакції Уряду та Парламенту, що знайшли своє відображення у відповідних нормативно-правових актах, і які мали вплив на податкову політику держави та були прийняті чи зазнали суттєвих змін в період повномасштабної російсько-української війни.

Виділено відмінності у напрямах реалізації податкової політики на початку гібридної агресії у 2014 році та з початком повномасштабного вторгнення – 24 лютого 2022 року. Зокрема, досліджено та з’ясовано мету цих заходів і причини їх кардинальної відмінності, з огляду на різницю щодо умов їхнього впровадження та кінцевої мети.

Також здійснено оцінку низки змін податкової політики за їх хронологією, що зазначені в оновлених нормативно-правових актах на предмет їх доцільності та ефективності. В умовах гібридної війни розроблення та впровадження адаптивної, збалансованої та своєчасної податкової політики є запорукою економічної безпеки держави.

Ключові слова: воєнний стан, гібридна війна, економічна безпека державний бюджет, податкова політика, податкові платежі.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.