ІНТЕГРАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО ТА ЗОВНІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В УПРАВЛІННІ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

Pavlo Holubetskyy, Zvenyslava Bandura

Анотація


Анотація. Ефективне управління інноваційною діяльністю, що характеризується варіативністю, комплексністю та багатоаспектністю, потребує змішаного зовнішнього і внутрішнього контролю. На основі синхронізації функціонування внутрішніх та зовнішніх контролерів формується підґрунтя для розвитку інтегрованого контролю з метою забезпечення неупередженості, об’єктивності та ефективності проведення контрольних перевірок інноваційної діяльності підприємств. Метою дослідження є обґрунтування доцільності та розробка наукової ідеї про різнорівневу інтеграцію внутрішнього та зовнішнього контролю у частині управління інноваційною діяльністю.

У статті обґрунтовано необхідність інтеграції внутрішнього та зовнішнього контролю у контекстізабезпечення ефективного управління інноваційною діяльністю. Виокремлено рівні інтеграції внутрішнього та зовнішнього контролю: теоретичний (об’єднання теорій контролю зіншими управлінськими та економічними дисциплінами), методологічний (використання спільної контрольної методології на основі єдиних методичних прийомів обробки облікової інформації), методичний (синхронізації методик контролю на різних етапах інноваційної діяльності), організаційний (розробка організаційно-інтегрованих форм контролю), комунікаційний (зовнішнє позиціонування працівників служби внутрішнього контролю) та іміджевий (позитивний вплив інтеграції на ділову репутацію підприємства та його ринкову вартість).

Додатково визначено варіанти інтегрованої взаємодії внутрішніх та зовнішніх контролерів для оптимізації управління підприємством у розрізі етапів здійснення інноваційної діяльності: залучення грошових коштів та фінансування інноваційної діяльності, придбання та впровадження інновацій, виготовлення та комерціалізації інноваційних продуктів. Розроблено організаційно-інтегровані форми контролю інноваційної діяльності, що передбачають: самостійну реалізацію обліково-контрольних функцій із потенційним залученням зовнішніх контролерів; повний аутсорсинг обліку і контролю; комбінований варіант делегування функцій фінансового обліку ізовнішнього контролю та реалізації повноважень управлінського обліку й внутрішнього контролю персоналом підприємства, що дозволяє збалансувати вигоди та ризики аутсорсингу. Подальших досліджень потребує з’ясування інших негативних наслідків від інтеграції внутрішнього та зовнішнього контролю у взаємозв’язку з перевагами для ефективного управління інноваційною діяльністю.

Ключові слова: контроль, інноваційна діяльність, інтеграція, внутрішній контроль, зовнішній контроль, управління підприємствами.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.