ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ В ЕКОНОМІЧНІЙ АНАЛІТИЦІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МОЛОДІ (НА ПРИКЛАДІ ВЕБ-ПОРТАЛУ INTELLECTLVIV)

Rostyslav Malynych, Olha Hrynkevych

Анотація


Анотація. Метою статті є обґрунтування основних параметрів створення та удосконалення веб-порталу як цифрового інструменту моніторингу реалізації інтелектуального потенціалу молоді. Об’єктом дослідження є інтелектуальний потенціал випускників закладів вищої і професійної освіти регіону, предметом – його реалізація у сфері зайнятості.

На прикладі веб-порталу Intellectlviv, який створено у межах реалізації проєкту регіонального розвитку «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ЗВО і ЗПТО прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення», визначено типи даних щодо працевлаштування випускників та якості їхньої освіти, категорії користувачів, а також рівні доступу до інформації. База даних веб-порталу створена на основі результатів вибіркового опитування випускників закладів вищої і професійної освіти Львівської області, а також роботодавців регіону щодо якості підготовки випускників. Веб-портал розроблено з орієнтацією на такі основні групи користувачів: 1) абітурієнти, 2) менеджмент ЗВО і ЗПО, 3) роботодавці, 4) регіональні органи влади. Головне завдання веб-порталу – забезпечити інформаційно-аналітичну основу для оцінки якості і конкурентоспроможності ЗВО і ЗПО регіону за критерієм працевлаштування випускників, розробки та реалізації регіонального політики зайнятості молоді, стратегічного планування потреб економіки регіону у фахівцях і кваліфікованих робітниках, удосконалення освітніх програм їхньої підготовки.

У статті використано методи кабінетних досліджень з питань методології моніторингу працевлаштування випускників в Україні та інших країнах світу, загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння, методи проєктного аналізу. Актуальним питанням подальшого розвитку веб-порталу є його орієнтація на актуальні інформаційно-аналітичні потреби різних категорій користувачів. Серед таких потреб – популяризація професій, актуальних для ринку праці регіону у поточний період та з точки зору перспектив реалізації стратегій смарт-спеціалізації, визначення актуальних компетентностей для кожної з професій на основі інтеграції даних кадрових порталів, професійних соціальних мереж, інших відкритих ресурсів. Важливе значення для розвитку веб-порталу має також його фінансова підтримка органами виконавчої влади, які відповідають за формування і реалізацію регіональної соціальної політики у сфері освіти та зайнятості молоді.

Ключові слова: інтелектуальний потенціал, молодь, вища освіта, професійна освіта, ринок праці, моніторинг, веб-портал.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.