ПРО ВІДРОДЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ ЗЕМЛЕРОБСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Mykhailo Orobchuk, Olha Marchenko

Анотація


Анотація. З давніх часів українці вирощували жито, яке є надзвичайно цінною рослинницькою культурою. У статті доказово стверджуються його високі харчові, лікувальні та екологічні якості. Але, за останні десятиліття житні площі невпинно скорочувалися, оскільки перевага віддавалася нібито більш прибутковим культурам. Проведений аналіз показує, що урожайність жита порівняно із іншими злаковими є високою, а це зумовлює прийнятний рівень економічної, еколого-соціальної ефективності. Для відродження колишніх традицій житосіяння, забезпечення належного його сучасного розвитку, у статті обґрунтовуються наступні науковометодичні та практичні заходи: для встановлення доцільності вирощування жита потрібно розраховувати не тільки його економічну, а й еколого-соціальну ефективність, що передбачає прагнення землекористувачів найраціональніше використовувати землю, зокрема надавати необхідну увагу використанню високоврожайних сортів жита та їх гібридів; організувати всебічну підтримку в реалізації вирощеної продукції, а також забезпечити доступність отримання відповідних кредитів на виконання землеробських технологічних робіт, особливо від міжнародних організацій, які зацікавлені у достатньому рівні продовольчої безпеки не тільки України, в й всього людства; належно розвивати вітчизняну селекцію; поширювати необхідні знання і престижність хліборобської праці.

Ключові слова: жито, цінність жита, посівні площі, урожайність, еколого-соціальна ефективність, продовольча безпека.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.