ДОСВІД ПІДГОТОВКИ БУХГАЛТЕРІВ В СИСТЕМІ КООПЕРАТИВНОЇ ОСВІТИ НА ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПЕРША ПОЛОВИНА XX СТ.)

Olesia Lemishovska

Анотація


Анотація. Наведено і узагальнено принципові засади формулювання рахівничої системи для української кооперації та їх набуття у процесах підготовки кадрів для бухгалтерської сфери у другій половині ХІХ – першій половині ХХ ст. Мета статті полягає у розкритті суспільно-соціальних аспектів у навчальних програмах підготовки бухгалтерських і ревізійних працівників в системі кооперативної освіти. В основу дослідницького пізнання покладено діалектичне розуміння історичних процесів, зокрема інституційний вплив на змістові параметри вивчення бухгалтерії в системі кооперативного шкільництва. При проведенні дослідження використано загальнонаукові підходи та історико-логічний й історико-генетичний методи, які в сукупності склали методологію дослідження. Основними результатами є формулювання висновків про виражений характер суспільно орієнтованих засад при вивченні змісту і функціональної спрямованості бухгалтерської сфери, яких дотримувались в системі кооперативного навчання в минулому. Аргументовано доцільність набуття знань такого характеру знань в сучасних процесах бухгалтерської освіти для їх практичного застосування при формулюванні обліково-звітних систем для інформаційного забезпечення управління підприємством при реалізації концепції сталого розвитку.

Ключові слова: західноукраїнська кооперативна система, бухгалтерський облік, звітність, кооперативна освіта, підготовка бухгалтерів.


Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.