ВПЛИВ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ НА РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В УМОВАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Оlha Stefanyshyn, Svitlana Kachula, Liubov Lysiak

Анотація


Анотація. Метою статті є визначення особливостей розвитку людського інтелектуального потенціалу у контексті сучасних специфічних форм цифровізації та ролі бюджетної політики його підтримки в умовах відновлення економіки України. У дослідженні використано методи абстрагування, аналітичної оцінки, узагальнення, системний підхід.

У результаті дослідження визначено особливості становлення інформаційного суспільства та місце інтелектуальної складової людського потенціалу у його розвитку. Акцентовано увагу, що в Україні сформовано та продовжуються створюватися формальні інститути розвитку всеохоплюючої інформаційної системи, однак недостатньо розвиненою залишається неформальна інституційна складова. Акцентовано на важливості і необхідності розвитку інституційно-духовних засад молоді в умовах модернізації національної економіки України.

Окреслено ряд сучасних специфічних форм цифровізації, які потребують підвищення ефективності підготовки фахівців у сфері вищої освіти, зокрема за напрямами, що формують людський інтелектуальний потенціал в умовах війни та повоєнного відновлення економіки, і водночас творять поряд з професійними якостями молоді її духовну культуру. Встановлено, що невід’ємним компонентом духовної культури молоді є мова як засіб комунікації, освіти, передачі художньо-естетичної інформації.

Сформульовано висновок про необхідність розроблення відповідальної бюджетної політики, яка сприятиме розвитку суспільства загалом, реалізуючи пріоритетні напрями ефективного фінансування людського потенціалу, зокрема його інтелектуальної та духовної компонент у контексті становлення нових форм та сфер їх реалізації в умовах військового стану та відновлення національного господарства.

Ключові слова: цифрове суспільство, пріоритети фінансування, інтелектуальний потенціал, людський інтелектуальний потенціал, бюджетна політика.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2022.62.0.6221

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.