Cлово редакції

Olha Hrynkevych

Анотація


Особливі дати в житті людини та існування соціальних спільнот спонукають до роздумів про досягнення і спроби мріяти та планувати майбутнє.

360 років – сповнене історичного символізму число для існування і розвитку Львівського університету. Особлива дата змушує повернутись в історію і найперше віддати шану особистостям, завдяки яким сучасний Університет притягує молодих людей як символ наукового поступу, свободи думки, поваги до національної і світової культури та інтелекту.

Не ризикуючи оминути увагою особистостей, які долучилися до розвитку Львівського університету, перше й головне слово про Івана Франка – генія українського народу, інтелектуала світового рівня, завдяки якому народилася «Молода Україна» в історії нашої культури як об’єктивізації національного буття. В особі однієї людини світ подарував Україні геніального поета, публіциста, літературознавця, філософа, економіста, політика, громадського діяча, який мав сміливість не лише вірити, а й писати про незалежність, волю і самоідентичність українців – «не галицьких, не буковинських, не русинів, а українців без офіціяльних кордонів».

Праці Івана Франка, присвячені економічним проблемам життя українців на межі минулих століть, увійшли до окремого тому зібрання творів письменника у п’ятидесяти томах. Серед проблем, які найбільше цікавлять Франка у цій галузі, – економічне становище українців тогочасної Галичини у складі Австро-Угорської монархії. Усвідомлюючи як вчений другорядність політичного, майнового стану свого народу у чужій країні, Франко-поет, громадський діяч не перестає вірити і писати про неминучість національного відродження, політичну та економічну свободу. Ця віра і сьогодні надихає співвітчизників у пошуку нової національної ідеї та втілення її у життя.

2021 рік ювілейний для економічного факультету Львівського університету. Заснований у 1966 році у відповідь на тогочасну потребу підготовки фахівців з математичних методів в економіці, планування та управління, він є одним із найбільших структурних підрозділів Львівського університету. Упродовж більше як півстоліття  на факультеті сформувались потужні наукові школи та напрями з фундаментальної економічної науки – політичної економії, макроекономіки, мікроекономіки, міжнародної економіки, історії економічних учень та історії економіки, математичних методів та інформаційних технологій в економіці, економічної аналітики та бізнес-статистики, фінансів, обліку та банківництва, підприємництва, менеджменту і маркетингу.

Динамізм розвитку і нові явища сучасного життя, глобальні виклики, серед яких – пандемія COVID-19, гібридні війни, зміни клімату, вимушена міграція, гендерна та вікова дискримінація, – не залишають академічній спільноті нічого іншого, аніж потребу усвідомити та адекватно реагувати на такі виклики, обговорювати й активно шукати вирішення складних проблем у нових економічних реаліях.

Ми пропонуємо платформу для інтеграції представників академічної спільноти різних поколінь, регіонів і країн у науковому пошуку вирішення актуальних і взаємопов’язаних проблем сучасної економіки.

З повагою Редакція Вісника Львівського університету. Серія економічна з нагоди 360-річчя Львівського університету та 55-річчя економічного факультету


Повний текст:

Без заголовку PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2021.60.0.6000

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.