Про перспективи фінансіалізації ринку зернових в Україні

Iryna Hrabynska, Mariya Kosarchyn, Rostyslav Hnatyuk

Анотація


Анотація. Мета статті – формулювання економічних імперативів подальшої фінансіалізації аграрного сектора економіки України, що передбачає обґрунтування необхідності удосконалення моделі вітчизняного ринку зернових, що дасть змогу істотно підвищити ефективність її функціонування та позитивно позначиться на динаміці показників макроекономічного середовища економіки України.
У статті використано методи наукової абстракції та індукції. Досліджено особливості фінансіалізації аграрного сектора економіки, зокрема роль у цьому процесі похідних фінансових інструментів. Автори акцентують на тому, що аграрна фінансіалізація сприяє підвищенню ефективності використання фінансових ресурсів, проте також може стати чинником фінансової нестабільності.
Автори обґрунтовують важливість ринку зернових в Україні для національної та глобальної економік. Окреслено учасників ринку зернових та їхні функції. Виявлено низку особливостей моделі функціонування ринку зернових в Україні, а саме агрохолдингізацію, досить високу волатильність цін на продукцію, нерівномірний розподіл доходів серед виробників. Оцінено волатильність внутрішніх цін на пшеницю та кукурудзу в Україні у 2016–2020 роках, а також курсові доходи/втрати від коливань валютної пари USD/UAH для пшениці та кукурудзи у 2018–2020 роках, що дало змогу обґрунтувати необхідність розвитку біржового сегменту вітчизняного ринку деривативів. Виявлено неефективність функціонування позабіржового сегменту ринку деривативів (програми форвардних закупівель).
Ключові слова: фінансіалізація, ринок зернових, деривативи, агрохолдинги, цінові та валютні ризики.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2021.60.0.6004

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.