НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ У СФЕРІ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ  УКРАЇНИ

Volodymyr Shvets, Jozef Mlynski, Oksana Novostavska

Анотація


Метою статті є поглиблення теоретико-методологічних положень та практичних рекомендацій для удосконалення обліку і контролю об’єктів культурної спадщини в Україні. Враховуючи умови формування культурно-історичної спадщини, вона має міжнародне значення через мультикультурність населення України. Від нормативно-правового забезпечення обліку і контролю об’єктів культурної спадщини залежить їх збереження для майбутніх поколінь. 

У дослідженні використано методи діалектики під час аналізу нормативно-правового поля, зокрема, проведено аналіз обліково-аналітичних проблем культурної спадщини у правовому полі України. Встановлено, що основною нормативно-правовою проблемою обліку і контролю в Україні є недостатність методичних розробок спрямованих на стандартне сприйняття об’єктів культурної спадщини. Методи аналізу і синтезу основних критеріїв сприйняття в обліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини показали відсутність науково обґрунтованої класифікації нематеріальних культурних цінностей, що ускладнює їх облік і контроль. Встановлено, що зміни нормативно-правового характеру сприятимуть об’єктивному сприйняттю культурної спадщини з метою її збереження.

Сформульовано висновок, що вирішення нормативно-правових проблем обліку і контролю об’єктів культурної спадщини передбачає розробку обґрунтованої класифікації і методики оцінювання їх реальної вартості. Оцінка об’єктів культурно-історичної спадщини України має враховувати перспективи національного і світового поступу з використанням можливостей транскордонного співробітництва із сусідніми країнами.  

Ключові слова: контроль, нематеріальна культура, нормативно-правове забезпечення, об’єкти культурної спадщини, облік, транскордонне співробітництво.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2020.59.0.5908

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.