РОЗВИТОК МЕТОДОЛОГІЇ ПОРІВНЯЛЬНОГО АНАЛІЗУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ ПОСИЛЕННЯ ЇХ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ

Bohdan Kulchytskyj, Yaroslav Kulchytskyj, Petro Ostroverkh, Tetyana Moryak

Анотація


Розкрито інституційні засади екологізації сучасних економічних систем з позицій постіндустріальної парадигми та економічної компаративістики в умовах посилення глобалізації. Виявлено зміст екологічної парадигми економічної теорії та обґрунтовано необхідність виокремлення соціально-екологічних відносин у системі економічних відносин суспільства. Проаналізовано концепцію стійкого розвитку та особливості еколого-економічних інструментів у розвинутих країнах.

Підкреслено важливість формування сучасної екологічної культури у процесі трансформації економічних систем, коли у її основі мають бути орієнтованість на екологічну доцільність і безпеку, відсутність протиставлення людини і природи. Запропоновано авторське трактування процесу екологізації сучасних економічних систем в умовах посилення глобалізації, переходу людства до суспільства знань та "зеленої економіки". Під екологізацією економічних систем ми пропонуємо розуміти посилення екологічної спрямованості економічних систем у процесі їх трансфор­мації, що виявляється у становленні сучасної економічної та екологічної свідомості і культури, екологічної відповідальності, утвердженні сучасних екологічних цін­ностей, формуванні відповідної нормативно-правової, інституційної бази, спрямо­ваної на суспільний контроль за системою зв’язків "людина – економіка – екологія", застосуванні санкцій і стимулів щодо впливу економічної системи на стан екологіч­ної рівноваги в умовах обмеженості природних ресурсів та загострення екологічної кризи глобального, регіонального і локального характеру. Екологізація економічних систем є об’єктивним процесом їх трансформації, домінантою трансформації на зламі тисячоліть, що утверджує усвідомлення екологічних проблем як глобальних. Екологізація економічних систем розглядається сьогодні як дуже важливий, навіть визначальний критерій порівняльного аналізу національних систем чи наднаціональ­них системних утворень. Обґрунтовано екологічну парадигму економічної компара­ти­вістики ХХІ століття.

Ключові слова: економічні системи, екологізація економічних систем, стійкий розвиток, екологічна парадигма економічної теорії та економічної компаративістики ХХІ століття.


Повний текст:

PDF (English)


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2020.59.0.5901

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.