РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОДІЇ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ ТА ІНДИКАТОРІВ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ
Анотація
Метою статті є вирішення проблеми збалансування задоволення потреб населення в енергетичній цінності раціону харчування, структури зайнятості та системи соціальних стандартів у регіонах України. Дослідження базується на тому, що мінімальні нормативи енергетичної цінності раціону відображаються у соціальних стандартах і гарантіях, а базовим стандартом в Україні є прожитковий мінімум, що одночасно виступає основою формування доходів населення. У дослідженні використано методи порівняння (для співставлення розмірів соціальних стандартів та фактичних показників життєвого рівня), індексні прийоми (для розрахунку індексу Кайтца), кореляційно-регресійний аналіз (для встановлення звʼязку між інтенсивністю зайнятості у регіонах та рівнем забезпечення працівників і домогосподарств, зокрема, щодо енергетичної наповненості раціону). Виявлено недостатність звʼязку, що дало підстави для пошуку шляхів удосконалення системи соціальних стандартів відповідно до диференціації фізичної активності праці. Система заходів такого удосконалення покликана створити передумови для підвищення якості середовища розвитку людського потенціалу.
Ключові слова: соціальні стандарти, соціальні гарантії, енергетична цінність раціону харчування, умови зайнятості, регіон, людський потенціал.
Повний текст:
PDFDOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2020.58.0.5803
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.