РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОДІЇ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ ТА ІНДИКАТОРІВ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

Тetiana Stepura

Анотація


Метою статті є вирішення проблеми збалансування задо­волення потреб населення в енергетичній цінності раціону харчування, структури зайнятості та системи соціальних стандартів у регіонах України. Дослідження базується на тому, що мінімальні нормативи енергетичної цінності раціону відображаються у соціальних стандар­тах і гарантіях, а базовим стандартом в Україні є прожит­ковий мінімум, що одночасно виступає основою формування доходів насе­лення. У дослідженні використано методи порівняння (для співстав­лення розмірів соціальних стандартів та фактичних показ­ників життєвого рівня), індексні прийоми (для розрахунку індексу Кайтца), кореляційно-регресійний аналіз (для встановлення звʼязку між інтенсив­ністю зайня­тості у регіонах та рівнем забезпечення праців­ників і домогосподарств, зокрема, щодо енергетичної наповненості раціону). Виявлено недостат­ність звʼязку, що дало підстави для пошуку шляхів удоско­налення системи соціальних стандартів відповідно до диферен­ціації фізичної активності праці. Система заходів такого удосконалення покликана створити передумови для підвищення якості середовища розвитку людського потенціалу.

Ключові слова: соціальні стандарти, соціальні гарантії, енергетична цінність раціону харчування, умови зайнятості, регіон, людський потенціал.


Повний текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.30970/ves.2020.58.0.5803

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.