ПРИРОДНІ ПОЛІФЕНОЛЬНІ КОМПЛЕКСИ ВИНОГРАДУ ЗАПОБІГАЮТЬ РОЗВИТКОВІ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В ТКАНИНАХ ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ ЩУРІВ ЗІ СТРЕПТОЗОТОЦИН-ІНДУКОВАНИМ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ

A. Gnatush, V. Drel, N. Hanay, A. Yalaneckyy, V. Mizin, N. Sybirna

Анотація


Встановлено, що препарат природних поліфенольних комплексів винограду сприяє нормалізації роботи ензимів системи антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази, глутатіонпероксидази і глутатіонредуктази) сідничного нерва, дорсальних спинномозкових гангліїв та спинного мозку щурів, чия активність порушується унаслідок оксидативно-нітративного стресу, розвиток якого є характерним для цукрового діабету 1-го типу. Встановлено достовірне зростання маси тіла контрольних щурів і тварин із цукровим діабетом, що споживали препарат поліфенольних комплексів винограду на 36 і 18% відповідно. Отримані результати свідчать про перспективність застосування препаратів природних поліфенольних комплексів винограду для профілактики та лікування ускладнень цукрового діабету 1-го типу.

Повний текст:

PDF (English)

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.